מידע לעובד שנמצא בחופשה ללא תשלום תקופה ארוכה
בעקבות סגירת המשק והגבלות המחמירות יותר ויותר בני אדם מצטרפים למעגל של שוהים בחופשה ללא תשלום. למרות, שזה מצב, שמתמשך כבר מספר חודשים עדיין מתעוררות שאלות בנושא. חופשה ללא תשלום מתחלקת לשני סוגים: חופשה ללא תשלום כפויה וחופשה ללא תשלום בהסכמה. חופשה קצרה ללא שתלום יכולה להיות קצרה ולזמן מוגבל, אבל יחד עם זאת יכולה להיות לתקופה ממושכת, בלי שידוע על תאריך סיום שלה. ברור לכולם, שזה בדיוק הסוג של חופשת לידה שאיתו רובם מתמודדים. מאז שמגפת הקורונה התפרצה בעולם ובישראל בפרט, חלק מהעסקים וארגונים נקטו בצעדי צמצום, זאת בדיוק הסיבה לכך שכל כך הרבה אנשים נמצאים בחל”ת.
מכיוון, שישראל נכנסה כבר לסגר השלישי ומכיוון שבכל התקופה הזאת מרבית המשק לא פועל, אלא רק מקומות חיוניים, אז מעסיקים מוכרחים להעריך את תקופה של חופשה ללא תשלום של אנשי הצוות. כאשר זה בא בהסכמה משני צדדים, אז הכל נשאר כמו שהיה. זאת אומרת, שעובדים אינם מקבלים דמי שכר וגם לא מאבדים את ימי החופשה שלהם, כמובן הם גם לא זכאים לכל הטובות שהיו להם. לדוגמה: שימוש ברכוש של החברה כמו רכב, פלאפון וציוד נוסף. “אבל איך זה?” תשאלו אתם, “הרי חבר שלי מחזיק ברכב מטעם מקום העבודה וממשיך להשתמש בו.” אכן, אתם צודקים, במידה ויש הסכמות בין עובד למעסיק אז הכלי כל להיות.
אבל מה קורה, במקרה, שעובד אינו מסכים להערכת חופשה ללא תשלום, הוא זכאי להתפטר והדבר יחשב כפיטורים, עם כל הזכויות שמגיעות למפוטר. חשוב לערוך הליך שימוע כדין, עקב המצב ניתן לעשות את זה במספר דרכים: פגישה פרונטלית, שיחה בטלפון או שיחת וידאו. עובד שהתפטר בעקבות הנסיבות האלו זכאי לקבלת פיצויי פיטורין.
במידה ועובד אינו מסכים להערכת חופשה ללא תשלום, אבל גם לא מתפטר אלא עומד על כך שהוא מתנגד להערכת חל”ת, לא תישאר בידי המעסיק הרבה ברירות.
במצבים מיסויים, כאשר מדובר על עובדת בהריון או עובד/ת נמצאים בתהליך טיפולי פוריות או בחופשת לידה, חופשה ללא תשלום לאחר לידה, כפי צוינה בחוק, עובד/ת משרתים במילואים, עובד/ת שנמצאים בחופשת מחלה – המעסיק אינו זכאי לפטר אותם. במקרים, שמדובר בנשים בהריון, נשים שעוברת בטיפולי פוריות או נמצאות בחופשת לידה, יצטרך מעסיק לבקש היתר מממונה על עבודת נשים.